Informatie over onze muziekopleiding

Zelf muziek maken is het mooiste dat er is. Dat geldt niet alleen voor de volleerde muzikant (wanneer ben je dat eigenlijk?) maar zeker ook voor de muzikant in opleiding. Want muziek maken kun je bij het Veldhovens Muziekkorps niet alleen in het harmonie orkest maar ook bij de slagwerkgroep of één van de opleidingsorkesten.

Leerlingen in actie
Leerlingen in actie

Leren muziek maken begint bij de muziekles. In principe wordt de muziekopleiding van het Veldhovens Muziekkorps verzorgd door Art4U (Muziekschool Veldhoven). Via ons korps krijg je daar een gegarandeerde korting op deze muziekopleiding. Maar maak je gebruik van een ander opleidingsinstituut of heb je een eigen professionele muziekdocent bespreek dan met onze penningmeester welke mogelijkheden er zijn voor korting op het lesgeld.

Daarnaast heeft het Veldhovens Muziekkorps een opleidingsorkest en een jeugd slagwerkgroep waarin leerlingen vrijwel meteen na de start van hun muziekopleiding kunnen instromen. Daarin leer je als beginnende muzikant om samen met anderen in orkestverband muziek te maken. 

Voor het stimuleren van de ontwikkeling van leerlingen en jonge muzikanten is er het jaarlijkse Jeugdsolistenconcours Veldhoven, waar de jeugdleden van de Veldhovense korpsen zich elk jaar van hun beste muzikale kant laten horen.

Hoe ziet het opleidingstraject er uit?

Afhankelijk van zijn niveau maakt de leerling muzikant deel uit van één van de opleidingsorkesten. Slagwerk leerlingen vinden een plaatsje in de jeugd slagwerkgroep. Het uiteindelijke doel is om volledig lid te worden van het grote harmonie orkest of de slagwerk en percussie groep.

Leerlingen in actie in het beginnersorkest
Leerlingen in actie in het beginnersorkest

Doel: het harmonie orkest of de percussie en slagwerkgroep

Het is het doel van de muziekopleiding om de leerlingen op een zodanig niveau te brengen dat ze als volledig lid in het harmonie orkest of percussie en slagwerkgroep kunnen spelen. Hierin is voor de muziekschool een grote taak weggelegd. Maar ook het korps speelt een belangrijke rol: in de opleidingsorkesten maak je voor het eerst kennis met het samen spelen en worden ook echte harmonie stukken in een volledige bezetting onder handen genomen. Uiteindelijk vindt er een geleidelijke overgang naar het harmonie orkest plaats.

Opleidingsroute

Hoe ziet het opleidingstraject er dan uit? Omdat niet iedereen even snel zal vorderen, en dat is helemaal niet erg, zal dat niet voor iedereen precies gelijk zijn maar globaal geldt de volgende tijdslijn.

In principe worden de leerlingen opgeleid voor het behalen van HaFaBra diploma’s (A t/m D). Het A-examen doe je in het algemeen na 3 jaar les en vervolgens doe je het B-, C- en D-examen in principe steeds om de twee jaar. Voor het meespelen met het Harmonie orkest is een niveau van minimaal B-diploma noodzakelijk

Elk examen bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Het is altijd mogelijk om een examen eerder af te leggen of om een examen uit te stellen. Dat is uiteraard afhankelijk van je talent, je inzet, je vorderingen en je ambities.

Voor alle fases geldt dat een leerling voor wat het theoriegedeelte betreft meerdere opties heeft. Dat betekent dat iedere leerling zelf de keuze heeft om te bepalen wat het beste bij hem of haar past. De theorie wordt of tijdens de instrumentale les behandeld of tijdens aparte theorielessen waarbij dan ook nog de keuze bestaat om het solfègedeel en de receptieve vorming wel of niet te doen. De D-kandidaat kan daarnaast nog kiezen voor de ‘recital-variant’. De uiteindelijke keuze wordt in goed overleg met de vereniging, de docent, de leerling en de ouders gemaakt.

Als je goed genoeg bevonden wordt om met het harmonie orkest mee te gaan doen begin je met het (gedeeltelijk) volgen van de repetities van dat harmonie orkest. Maar je blijft ook nog zo’n 1 a 2 jaar lid van het opleidingsorkest. Dit om de overgang gemakkelijk te laten verlopen maar ook om tot steun te zijn van de nieuwe leden van het opleidingsorkest. De overgangen gaan altijd in overleg met de opleidingscommissie en de dirigenten van de orkesten.

Nog een heel belangrijke opmerking: mocht je nu in de veronderstelling zijn dat de muziekopleiding alleen bedoeld is voor de (basis) school jeugd dan heb je het mis. Zowel de opleiding aan de muziekschool als deelname aan het beginners en leerlingen orkest is niet aan leeftijd gebonden.

De percussie en slagwerkgroep

De percussie en slagwerkgroep richt zich volledig op alle denkbare vormen van slagwerk en ondersteunt de harmonie muzikaal tijdens marsen en concerten. De slagwerkgroep organiseert ook hun eigen concerten. Dit zijn vaak spectaculaire shows. Binnen de groep wordt veel aandacht geschonken aan opleiding. Daarvoor heeft het korps Beat It Muziekeducatie in de arm genomen. Daarnaast is het mogelijk om via de muziekschool opgeleid te worden tot volledig slagwerker. Daar komen behalve het drumstel nog vele andere slagwerk- en percussie instrumenten aan bod. Denk maar aan pauken, xylofoon, bekkens etc.

Wordt het Hoorn of Saxofoon?
Wordt het Hoorn of Saxofoon?

Ben je enthousiast geworden maar weet je nog niet helemaal zeker of lid worden van het Veldhovens Muziekkorps iets voor je is? Kom dan een keer langs op een repetitie. Daarvoor hoef je je niet aan te melden.

Lid worden

U kunt u heel gemakkelijk online aanmelden als lid van het Veldhovens Muziekkorps. Klik HIER om naar het aanmeldformulier te gaan.

Met het aanmelden gaat u nog geen enkele verplichting aan. Na het invullen en verzenden van het formulier wordt uw aanmelding in behandeling genomen. Op korte termijn wordt dan contact met u opgenomen.

Scroll naar boven